Поради щодо освітлення ванної кімнати: дизайн, вибір світильників

Поради щодо освітлення ванної кімнати: дизайн, вибір світильників
8 февраля 2019 | 15:28 | 0

Освітлення у ванній кімнаті - це частина інтер'єру, до якої треба поставитися дуже уважно. Будь-які світильники для ванної, якщо вони розташовані правильно, дають можливість візуально розширити приміщення. Не варто забувати і про безпеку. Сусідство електрики і води може призвести до різних негативних наслідків.

 

Кількісний та якісний склад

 

Все починається з розміру приміщення. Якщо дозволяє площа і висота стель, то посередині можна розмістити люстру з максимум трьома світильниками. Важливими зонами є територія біля умивальника і дзеркал. Штучне світло дуже підступний. Біля дзеркальних поверхонь треба звернути увагу на кут падіння світла. Якщо квадратура ванній велика, то освітлювальні прилади треба розмістити так, щоб створювався ефект зонування.

 

На розміщення і кількісний склад впливають:

 

1. Стиль. Щоб все виглядало, як єдина цілісна композиція, треба дотримуватися заздалегідь обраного напрямку. Обробка ванної в основному виконується з керамічної плитки, тому треба враховувати, як буде грати світло на такій поверхні.

 

2. Висота розташування ламп. Чим ближче до нас розташована лампочка, тим більше яскраве світло від неї.

 

3. Тип освітлювальних приладів. Вони можуть бути точковими, стельовими або вбудованими. В ідеалі питання освітлення вирішуються заздалегідь, на стадії будівництва. Коли обробка ще не зроблена, простіше викладати кабель і проводку, кріпити вимикачі.

 

Тип світильників

 

Джерела світла поділяються на кілька типів. За принципом розміщення бувають:

 

відкриті;

вбудовані.

 

Останні - прийнятний варіант для невеликих кімнат зі стандартними стелями (висота до 2,5 м).

 

За місцем розташування:

 

стельові, хоча б один обов'язково, в будь-якому приміщенні повинен бути присутнім так званий "загальний" світло;

 

настінні або зонові, виконують роль підсвічування певної території;

 

підлогові, це скоріше декоративний варіант. У магазинах представлені стандартні лампи розжарювання, галогенні, світлодіодні і люмінесцентні. Найбільшою популярністю користуються світлодіоди, вони не тільки невеликі за розміром, але і економічні з точки зору споживання електроенергії. Мінус - ціна, але вона цілком виправдовується терміном служби.

 

Безпека понад усе

У ванній, як ніде, правильність виконання робіт з розведення світла пов'язана з надійністю. Є ряд правил, які допоможуть зробити все акуратно і правильно.

1. Схему освітлення розробити до початку опоряджувальних робіт, з урахуванням всіх ламп, інших джерел, вимикачів і розеток.

 

2. Серед характеристик джерел світла - максимальна вологостійкість, метал на них максимально захищений від корозії.

 

3. Потужність 12 Вт максимальна для місць, наближених до води.

 

4. Простір над ванною має бути вільним, щоб уникнути надходження зайвих парів і вологи на лампи або бра.

 

5. На всіх освітлювальних приладах повинні бути присутніми абажури або їх подібність, це дозволить захистити лампочки від попадання на них рідини.

 

6. Найважливіше - ніяких подовжувачів і відкритих розеток, все повинно бути максимально закрито.

 

Дзеркала і вмивальник

 

Це дуже важлива зона у ванній. Підсвічування в цій частині повинна бути м'якою і не спотворювати відображення. Якщо в планах створити освітлення навколо дзеркала, то це треба робити або з боків, або по всьому периметру. Відтінок випромінювання максимально близький до білого, денного світла. Адже це місце служить не тільки для простого умивання, тут можна робити макіяж. А отриманий результат повинен природно виглядати на вулиці. На невеликих площах все освітлення треба робити максимально функціональним.

Всего 0 комментариев

Архив